Nawet jeśli po ukończeniu 60 lat wciąż nie narzekasz na kondycję i cieszysz się dobrą formą, w Twoim ciele zachodzą pewne procesy, które trzeba brać pod uwagę. Zmiany te decydują bowiem o nowych potrzebach, które wpływają na dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne. Coraz słabszy metabolizm czy gorsze samopoczucie po posiłku mogą z czasem wykluczyć ulubione dania czy produkty. Dlatego dobrze, aby w tym okresie dieta lekkostrawna stała się podstawą menu seniora.
Z tekstu dowiesz się:<
Lekkostrawna dieta opiera się na zasadach zdrowego i prawidłowo zbilansowanego żywienia, którego celem jest wspomaganie funkcji trawiennych. Posiłki są niskokaloryczne i pełnią niejako funkcję leczniczą – nie obciążają organizmu, zwłaszcza jeśli w tym okresie u wielu seniorów spada aktywność fizyczna. Lekka dieta zakłada również regularność posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym osoby powyżej 60. roku życia.
Starzenie stopniowo zmniejsza wydajność organizmu. Spada wydolność narządów oraz zdolność regeneracji komórek. Organizm w dalszym ciągu jednak potrzebuje „paliwa”, a więc niezbędnej energii do tego, by aktywizować do działania, zwalczać infekcje, zapewniać ogólną sprawność. Należy tylko uwzględnić zachodzące w nas zmiany i dostosować do nich dietę.
O tym, co się zmienia po 65. roku życia w organizmie, pisaliśmy już przy okazji warzywno-owocowej diety dla seniora – przypomnijmy, dlaczego tak ważne jest w tym okresie życia lekkostrawne jedzenie:
Wskazania dietetyczne dotyczące lekkostrawnej diety dotyczą każdej starszej osoby, jednak nie ma jednego, uniwersalnego pakietu – wszystko jest uwarunkowane indywidualnie. Niezwykle istotne są konsultacje i badania, dzięki którym specjalista oceni stan zdrowia seniora i zweryfikuje poziom niedoborów określonych związków.
Komponując posiłki lekkostrawne, należy pamiętać, że według norm Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie dobowe na energię u mężczyzn powyżej 65. roku życia i przy małej aktywności fizycznej wynosi 1700–2200 kcal, w zależności od masy ciała (55–85 kg)*. U kobiet wynosi ono 1500–1900 kcal (45-75 kg)**.
Lekkostrawne jedzenie oznacza dla seniora rezygnację z wielu przetworzonych i wysokokalorycznych produktów, zmianę metody przygotowywania dań oraz systematyczność pór posiłków. Tylko w ten sposób osoba starsza może poprawić balans wewnątrzustrojowy, wzmocnić metabolizm i usprawnić trawienie. Wystarczy, że uwzględni poniższe zasady:
Lekkostrawna dieta wymaga eliminacji z menu produktów mocno przetworzonych, słodyczy, napojów gazowanych, alkoholu oraz mocnej kawy. Zatem zamiast filiżanką małej czarnej, warto rozpocząć dzień szklanką letniej wody z sokiem z cytryny, która pobudzi trawienie. Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma nam dostarczyć energii. Dlatego dobrze zjeść je godzinę lub półtorej po przebudzeniu.
Równie ważny jest obiad – tu ogromną rolę odgrywa wyeliminowanie produktów tłustych, wzdymających i ostrych oraz odpowiednia technika przyrządzenia potraw. Lekkostrawne jedzenie wyklucza smażenie, które warto zastąpić:
Osoby starsze zwykle skarżą się na problemy z wątrobą. Ta dolegliwość również wymaga zachowania lekkostrawnej diety i ograniczenia tłuszczy do zaledwie kilku łyżek wysokiej jakości olejów tłoczonych na zimno – podkreślają opiekunowie Willi Łucja. Wielu seniorów zmaga się również z cukrzycą. Ich dieta i układanie menu wymaga dużej dyscypliny, aby nie dopuścić do wysokiego stężenia cukru – dodają eksperci.
Dieta lekkostrawna – produkty dozwolone:
Dieta lekkostrawna – produkty niedozwolone:
Najważniejsze, aby lekkostrawna dieta była dobrze zbilansowana i obejmowała produkty dostarczające składników odżywczych takich jak węglowodany, tłuszcze, niezbędne białko, witaminy oraz minerały. To, czy chcemy czuć się dobrze i żyć w komforcie, w dużej mierze zależy od wyboru określonych produktów i skomponowanej diety.
Lekkostrawne jedzenie pozytywnie wpływa na cały organizm, zwiększa uczucie lekkości, sprawność intelektualną i poprawia samopoczucie. Warto myśleć o zdrowiu także w kontekście jedzenia i pracować systematycznie nad zdrowymi nawykami żywieniowymi każdego dnia.
* Instytutu Żywności i Żywienia, Normy żywienia dla populacji Polski
** tamże