Co jeść przy refluksie?

Według niektórych statystyk refluks o różnym stopniu natężenia może dotyczyć nawet 40% populacji krajów uprzemysłowionych. Ta choroba jest wywoływana przez wiele czynników, jednak niezależnie od przyczyny może mocno utrudniać normalne funkcjonowanie. Warto pamiętać, że olbrzymią rolę w łagodzeniu objawów oraz leczeniu refluksu odgrywa dieta.

Z tekstu dowiesz się:

  • czym jest refluks, jakie są jego przyczyny oraz objawy,
  • co jeść przy refluksie,
  • jakie produkty wyklucza dieta refluksowa,
  • jak warto zmienić nawyki żywieniowe.

Refluks to choroba polegająca na zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Objawia się to zgagą, a także uczuciem odbijania i cofania się treści żołądkowej do przełyku, które nasila się po tłustych, obfitych posiłkach. Czasami obserwuje się również objawy nietypowe: chrypkę, kaszel oraz ból w klatce piersiowej.

Bezpośrednią anatomiczną przyczyną refluksu jest nieprawidłowe kurczenie się lub niewydolność mięśnia dolnego przełyku, który odpowiada za to, że spożyty pokarm pozostaje w żołądku. Wśród czynników zwiększających ryzyko nieprawidłowego funkcjonowania przełyku można wymienić m.in. otyłość i ciążę, ale również przyjmowanie niektórych leków oraz pewne choroby, jak np. cukrzycę. Częstość występowania refluksu wzrasta wraz z wiekiem.

Refluks – dieta ma znaczenie!

Leczenie refluksu może obejmować zarówno stosowanie odpowiednich środków farmakologicznych, jak i zmianry w trybie życia. Chorym zaleca się zmniejszenie masy ciała, zaprzestanie palenia papierosów, powolne i spokojne spożywanie posiłków w prawidłowej pozycji, a także modyfikację diety. Wiadomo bowiem, że są produkty, których spożywanie może nasilać objawy refluksu, jak i takie, które tego typu właściwości nie posiadają.

Dieta na refluks – co można jeść?

Wśród produktów dozwolonych pacjentom z chorobą refluksową można wymienić:

  • produkty zbożowe – jasne pieczywo, pieczywo typu graham, pieczywo razowe, kasza manna, kasza pęczak, ryż, makarony,
  • produkty mleczne – mleko (do 2% tłuszczu), zsiadłe mleko, kefir, jogurty naturalne, chude i półtłuste twarogi, śmietana (do 18% tłuszczu),
  • jajka – gotowane na miękko i na twardo, jajecznica bez tłuszczu,
  • produkty mięsne – chuda wołowina i cielęcina, kurczak, indyk (zwłaszcza gotowane i pieczone w folii), chude wędliny,
  • ryby – leszcz, okoń, sandacz, morszczuk, sola (gotowane na parze, pieczone w folii),
  • tłuszcze – przede wszystkim pochodzenia roślinnego (oliwy i oleje), niewielkie ilości masła,
  • desery – ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe, kisiele, galaretki, musy, sorbety,
  • warzywa – sałata, marchew, pietruszka, szpinak, buraki, ziemniaki, ogórki, dynia, kapusta,
  • owoce – gruszki, winogrona, mango.

Dieta przy refluksie – czego unikać?

Niestety istnieje spora grupa produktów, które mogą nasilać objawy refluksu. Obniżanie się ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku wywołują m.in. czekolada, kawa i mocna herbata. Receptory czuciowe w przełyku pobudzają m.in. owoce cytrusowe i zrobione z nich soki, jabłka, pomidory i przygotowane z nich przetwory, a także ostre przyprawy. Wśród produktów niewskazanych często wymienia się także kaszę gryczaną, cebulę, karczochy, szparagi, alkohol, tłusty nabiał, tłuste mięsa i wędliny, a także gotowe ciasta, ciastka i inne słodkie przekąski.

Dieta refluksowa – jak jeść?

Dieta przy refluksie to nie tylko dozwolone i niedozwolone produkty, ale także częstotliwość posiłków i tempo ich spożywania. Najlepiej jest jeść 5-6 niewielkich posiłków dziennie, siedząc wygodnie przy stole, nie spiesząc się. Należy jeść powoli, spokojnie, dokładnie przeżuwać kolejne kęsy posiłku – pośpiech albo rozmowy podczas jedzenia mogą powodować połykanie większych ilości powietrza, wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i w efekcie nasilać objawy refluksu.

Należy pamiętać, że dieta refluksowa, pomimo pewnych ograniczeń, jest dietą pełnowartościową, uwzgledniającą wszystkie potrzeby żywieniowe człowieka. Składniki mineralne i witaminy dla seniora w formie suplementów diety nie są więc potrzebne, chyba że takie jest zalecenie lekarza.

Źródła:

http://www.czytelniamedyczna.pl/1411,rola-zywienia-w-chorobie-refluksowej-zoladkowoprzelykowej.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/2878,refluks-zodkowoprzeykowy.html
https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej